Kendermagok

Mivel kezdjem?

Mag választás

Manapság már rengeteg a “kenderfajta” de ezek 90%-a között nincs számottevő különbség, megjelenésükről, hatásukról sem lehet őket felismerni, magcégek és viszonteladóik más-más – saját nemesítésű növényeket – árulnak ugyan azon név alatt. A növények potenciája, megjelenése, a hozam mennyisége és minősége nagyon nagy részben függ a termesztés körülményeitől, a fényforrástól, a betakarítás idejétől, a fenotípustól és más körülményektől. Leginkább ezek határozzák meg hogy milyen a végtermék, és nem a “fajta” fantázianeve, vagy a marketing szöveg amit köré költenek.

Azért mégis van pár dolog amire magvásárláskor figyelni kell.
A kender két fő -megjelenését és karakterisztikáját tekintve jól elkülöníthető – fajba (vagy inkább fajtába) sorolható:

Cannabis Sativa var Indica Pakisztánból és Indiából származtatják.

Jelemzői

 • indicaAlakja bokros, több virágcsúccsal
  • Alacsony, tömött megjelenésű
  • Szélesújjú nagy levelekkel(3-5)
  • Többnyire sötét vagy méregzöld
 • rövid tenyészidejű
 • CBD nagyobb arányban található benne, mint THC
  • ezért “testi”, kanapéba szögező hatása kerül előtérbe
 • Illatuk határozottabb, erősebb mint a Sativáé,
  • hasonlíthat a macska vagy borz vizelet szagára
  • némelyik fajtáé viszont egzotikus, édeskés

Rövid tenyészideje és alacsony mérete miatt kedvelt fajta a beltéren termesztők körében.
Cannabis Sativa var Sativa Ázsiából, Amerikából, és Afrikából származtatják, földrajzi helytől függően megjelenésük eltérő lehet, de fő tulajdonságaik megegyeznek:

 • sativaMagasra (akár 5m-esre) növő,
  • nyúlánk, ágai egymástól viszonylag messzire helyezkednek el
  • levelének újjai keskenyek (6-12 újj)
  • többnyire világos zöld színű
 • Hosszú tenyészidejű
 • THC nagyobb arányban található benne, mint CBD
  • ezért hatása “agytekerős”, “flesselős”, nevettetős

Magas növése, hosszú tenyészideje miatt a 100%-ban Sativa fajták nem elterjedtek benti, de annál inkább elterjedtek a kinti termesztésben. Nyúlánk, szellős alkata miatt csak kis felületen tudja befogni egy beltéri lámpa sugarait, ezért sem közkedvelt beltéri fajta, kinti körülmények között viszont ez a fajta viszi a pálmát.
Meg lehet még említeni a
Cannabis Sativa var Ruderalis Fő jellemzői:

 • kis méret
 • alacsony THC tartalom
 • virágba borulása nem függ a nappali szakaszok hosszától- nem úgy mint a Szativánál vagy az Indikánál-, adott idő után, függetlenül a megvilágítás hosszától, kivirágzik.

Tiszta Ruderalis fajtát hátrányos tulajdonságai miatt nemigen találni a magpiacon, de más fajtákkal keverve előfordul. A Spontanea név alatt is szokott futni.

indica-vs-sativa-02-06-191

Cannabis Sativa var Spontanea

 • Vadon növő,akár nemesített (pl. rostkendernek) akár egy őshonos fajtának az elfajult, elvadult változata. Ha nem ember termeszti, hanem magától -tehát vadon- nő azt már lehet nevezni spontán, avagy Spontanea-nak.

A kendernek nincs egyértelmű, általánosan elfogadott faji családfája. Eleinte csak a Cannabis Sativa név alá soroltak mindenféle kendert,az India környékén található, jól megkülönböztethető -ma Indica névvel illetett- fajtát csak később próbálták beilleszteni a képbe.

Külön fajnak nem lehet nevezni, mivel ehhez az egyik szükséges feltétel az lenne, hogy egymással ne legyenek keresztezhetők. (Erre viszont vannak kivételek, jól ismert példa a szamár és a ló keresztezéséből fogant öszvér, vagy az oroszlán és a tigris keresztezéséből létrejövő tigroszlán, ezek viszont valószínűleg nem szaporíthatók tovább, és emberi közreműködés nélkül -főleg a földrajzi határok miatt nem jöhettek volna létre)
“Inbred Line”

Ezek voltak a fő fajták, őket lehetne nevezni “Inbred line”-nak vagy “IBL”-nek, Mivel ezek azonos genetikai tulajdonságokkal rendelkező egyedek sorozatos, egymással való kereszteződésből létrejövő növények, így például két “Skunk” kereszteződéséből keletkező generáció minden egyede teljesen hasonlítani fog a szülőkre. Előnyük hogy stabilak, keresztezésükből és jó minőségű magok jönnek létre és meghatározó tulajdonságaik, például méretük közel azonos, ezért benti termesztéskor a lombozat egy szinten van, nem takarja egyik növény a másikat.

“Hibrid”

Egy IBL fajtának – például egy út széli, elszigetelt vadkendercsoportnak – az egyedei örökölt tulajdonságaik szerint majdhogynem megegyeznek.

Mixed-PhenotypesHa hasonló körülmények között is élnek, mint az említett vadkender csoport egyedei, túlélési esélyük is megegyezik. Hasonló méretük, növekedési ütemük miatt egyik sem növi túl a másikat, minden egyed hasonlóan hajlamos lehet egy adott betegségre, vagy hasonlóan vékony száruk miatt jobban ki lehetnek téve egy szélvihar pusztításának. Nagyjából minden egyednek ugyanakkora a túlélési esélye. Legyen ez a csoport egy lassú növésű, vékony szárú csoport.

Ha ennek a csoportnak az egyik egyedét egy pár kósza, eltérő genetikai tulajdonságokkal rendelkező csoport porzós növényének virágpora megtermékenyíti, a keletkező magokból kifejlődő generáció új, -hasznos vagy hátrányos- tulajdonságokkal bírhat. Például lehet hogy gyorsabb növésű, vastagabb szárt okozó gének lesznek a dominánsak, így ebből a hibrid generációból fejlődő egyedek túlnőhetik a csoport többi tagját, vastag száruk miatt ellenállóbak lesznek a szél káros hatásaival szemben, így nagyobb esélyjel maradnak életben, szaporodnak tovább a csoport többi tagjával, továbbörökítve hasznos génjeiket.

Ezt hívják “hibrid vigour”-nak.

Két különböző IBL fajta keresztezésével egy új, hibrid fajta jön létre. A két szülő generációját “P” betűvel jelölik.

A P generációtól származó első generációt nevezik “F1” generációnak.

Az F1 generáció egyedeinek további keresztezéséből keletkezik az “F2” generáció, ezek nagyon nagy szórásban tartalmazhatnak egymástól különböző tulajdonságokat, olyanokat is, amik a P generációban nem voltak jelen.

Gene-Dominance-1

Amúgy a téma ennél sokkal bonyolultabb és izgalmasabb. Nem mindegy, hogy az F1 generációt önmagával, idegen egyeddel vagy akár vissza a szülökkel keresztezed.

Magok beszerzése

Jó minőségű magokhoz a neten hirdető “Seed Shop”-ok valamelyikéből, esetleg Bécsből személyesen is lehet, ahol a kender mag árusítása még legális.

Fórumokon, ismeretlenek által kínált olcsó, “jó minőségű” magokra nem érdemes pénzt kiadni, ezek nagyon valószínű, hogy rossz minőségű, véletlen beporzástól származó magok, amire igazán nem érdemes energiát /időt/pénzt pocsékolni, a kockázatról nem is beszélve.
Hollandiából nem érdemes Magyarországi címre rendelni se magot, se más illegális anyagot ugyanis a vámosok a Hollandiából érkező csomagokat gyakran átvizsgálják, ez az legjellemzőbb oka a korai lebukásnak. Kanadában, Angliában és Bécsben is székel jónéhány cég, ezek portékája nagyobb valószínűséggel ér célba.
100%-osan megbízható magküldő cég nincs, a csomag elveszhet, mint ahogy a kiküldött pénz is.
A Seedshop-ok étlapján rengeteg fajta mag közül lehet választani, az előző fejezetben felsorolt fő fajták tulajdonságain kívül van még néhány dolog amit érdemes figyelembe venni.

Indoor/Outdoor

 • Indoor. Így hívják a beltéri, lámpás termesztésre ajánlott fajtákat. Ezek általában hosszú érési idejűek, kinti körülmények között nemigen érnének be, esetleg pár genetikai tulajdonságuk (például vékony száruk) miatt nem lennenek alkalmasak a kinti termesztésre(hiszen például egy nagyobb szélfuvallat eltörhetné a bugáktól duzzadó főszárat).
 • Outdoor. Kinti, szabadég alatti termesztésre ajánlott fajták, ezek lehetnek nagy helyigényű, magasra növő, főleg Sativa fajták.
 • Indoor/Outdoor. Kinti és benti termesztésre egyaránt alkalmas fajták

Greenhouse

hosszú beérési idejű, általában nagy helyigényű fajták, amik kinti körülmények között – előnevelés nélkül – nem érnének be rendesen. Ezt pl fóliasátorban, vagy benti, lámpás előneveléssel meg lehet oldani.

Virágzási idő

A magcég vagy a breeder által megadott virágérésig szükséges idő. Napokban vagy hetekben van meghatározva. Beltérben a 12 órába való kapcsolástól számít. Kültérben ez az idő leginkább meghatározhatatlan. Egyes fajták augusztus első felében már virágoznak, ezek szinte biztosan beérnek a mi klímánkon. Mások szeptemberig el sem kezdenek virágozni és a beérés is november-december környékére lenne sejthető ha a fagy vagy a penész el nem vinné őket. Egy azonban biztos, a beltérre vonatkozó virágzási idő adatok kültérben nem érvényesek. Ha biztosra akarsz menni akkor érdemes olyan fajtát választani ami beltérben 10 hétnél rövidebb virágzási idejü.

Kinti betakarítási idő

A legtöbb kültérre szánt fajtához meg szokták adni az aratás idejét. Ez azonban nagyban függ az ültetés helyétől is, ugyan az a fajta nem egy időben érik be észak és dél Európában. Otthon érdemes olyan fajtát választani ami Október végéig végez.

Hozam

A várható száraz végtermék tömege. A magcég nagyon gyakran túlzott mennyiségeket ír. És akkor ezzel kapcsolatban egy idézet: Hogy egy növény milyen végterméket képes produkálni, az nagy részben a termesztő tudásától és a biztosított körülményektől függ. Ne vedd komolyan akár mit is írnak egy fajta mellé. Kültérben hasonló a helyzet. Attól függetlenül, hogy a magcég 1000g/tő mennyiséget ígér te még simán ültetheted árnyékba, felásatlan kötött agyagba, tápot sosem lát, vízből csak szentelni elég, megeszik a hernyók vagy az őz, vagy pont a végén a penész. Persze az ellenkezője is igaz lehet, de kültérben is sokat számít a tapasztalat és talán a szerencse.

THC tartalom

A növény THC tartalmának megadásával sem ér véget a csodavárás. Ha ez alapján döntesz akkor is jó esélyed van mellé nyúlni. A hatóanyagtartalom mennyiségek is hasonlóan fontos kritériumok szerint születnek mint a hozamértékek. Fajtán belül fenotípusonként is szignifikáns eltérések lehetnek és a mezei termesztőnek vagy fogyasztónak sincs komolyabb kontroll-laborja mint a saját érzékelése. A saját végeredményt amúgy sem szokták a termesztők kritikus szemmel figyelni, jellemzőbb az elégedettség. Bármilyen értéket is írnak a magcégek biztosan potens füvet kapsz aratáskor.

Feminizált (feminized) és szimpla (regular)

A kender kétlaki növény, porzós és termős egyedek 50-50% arányban vannak jelen az állományban. Ha rendelsz egy csomag szimpla -regular- magot akkor abban jó eséllyel lesz porzós és termős is. Ha viszont egy termőst valamilyen módon virágzás elején addig stresszelsz, míg hím ivarú virágokat is hoz, majd ezzel a termelődő pollennel megtermékenyíted ugyan annak a növénynek a termő virágait akkor feminizált magokat fogsz kapni végeredménynek. Az így keletkező  feminizált magokat elültetve közel 100%-ban termős növényeket kapsz. A “közel” szó fontos. Az esetek egy részében kétlaki vagy hermafrodita növények is lehetnek az utódokból, ez az egyik oka annak, hogy sokan idegenkednek a feminizált magoktól.

A cikk eredetileg “Alapfaq”, majd “Kendermagok” néven jelent meg)

[Total: 31    Average: 3.3/5]

(Visited 10,299 times, 1 visits today)

18 thoughts on “Kendermagok

 1. Igazából bármikor.
  Minél tovább hagyod vegben a növényt annál nagyobb lesz, gondolom ezt nem nehéz belátni. Általánosságban érdemes úgy gondolkodni, hogy a váltáskori méretnél 2x-3x magasabb és terebélyesebb növényed lesz a kapcsolástól számított 3-4 hét múlva.
  De akár 12/12 fény alatt is tarthatod a növényed kibújástól ha inkább a kompakt méret a cél.

 2. Sziasztok! Találtam egy nagyon jó oldalt, ahol (majdnem) ingyen magokhoz – spórákhoz juthattok, gondoltam megosztom veletek.
  A srácok kedvessége felülmulhatatlan, komolyan mondom hiány van az ilyen emberekből mint ők!
  A rendelés mente összesen annyi, hogy egy kis összeget ~9-10$-t, adományként kell elküldeni bitcoinnal, vagy átutalással, vagy 2€-t egy borítékban és cserébe az oldalukon szereplő termékek közül, hármat választhatsz! Minden kender magnál írja, hány darabot kapsz. Normális magok, ha hozzáértő az ember, nagyon különleges fajtákhoz juthat egy életre. Nem beszélve a spórákról, amikért máshol 20-25€-t kérnek, és óriási kollekciójuk van! Ajánlom minden hozzám hasonló embernek, egyébként egy kis levelet fogsz találni a postaládádban, a fizetéstől számítva 7-10 nap mulva. Én 44 magot kaptam tőlük egy támogatásért cserébe, és minden hónapban lehet újra kérni. 🙂 Hajrá growerek!

  http://www.freespore.com – FSE – FREE SPORE ESPANA

  • Sziasztok,

   Szia Viva Espana,

   Adminok ha ghond Off

   Viva, ha megkérlek felveszed velem a kapcsolatot email cimem,

   sefleszek@gmail.com

   Köszönöm szépen ,

   Kellemes Estét Sziasztok,

 3. A sporakhoz nem ertek, de kenderbol azok a “nagyon különleges fajták” egyreszt nem fajtak, csak keresztezesek, masreszt annyira nem is kulonlegesek, mivel szinte mindegyik 3-4 vonalas hibrid. Persze ettol meg nagyon szep gesztus ingyen magot osztani (meg akkor is, ha valojaban nincs is teljesen ingyen).

  • Hello!
   Tudnál kicsit több információt írni róla? Hogy milyen volt rendelés/fizetés/szállítás?
   (Én is most állok rendelés előtt.)

 4. Sziasztok új vagyok Üdvözlök mindenkit!
  Én is rendeltem az RQS ről… egy hét kellett neki vasárnaptól egy hét következő hétfőre itt volt. Austriából van tapasztalat rendelés terén pl a Bushdoctortol? Elég nagy a választék ezért gondolkodom rajtuk!
  Válaszokat köszi ( csak rendelni akarok) személyes kiutazás részemről nem pálya.

Vélemény, hozzászólás?