Tüdő így termeszt

Szekrény

cikk_html_mec23838Még a lakással együtt kaptam egy ruhásszekrényt aminek az belső alapterülete 85x55cm. Felül van egy kalaptartó amit csak barmolással lehetne kiszedni, így a hasznos magassága valahol 150cm körül van.

Légcsere, szellőzés.

cikk_html_638d3e41Ezt a teret kell hűteni és légcserélni. Én a hátsó-alsó részen vágtam lyukakat a beáramló levegőnek és az oldalára vágtam kimeneti nyílást ahol a kívül és belül elhelyezett ventik gyakorlatilag a teljes téren át cserélik a levegőt. 10cm-re elhúztam a faltól, oldalt amúgy is volt hely a venti miatt. (kép nyílások, ventielhelyezés.) A kisventi éjszaka, a nagyventi nappal megy. A nagyventi a lámpa időkapcsolójára van kötve, a kicsi meg kapott egy külön időzítőt.Ennek a haszna az, hogy lehet aludni a szobában mikor nem megy a lámpa.
A szénszűrő 125mm nyílású, a nagyventi meg 100mm, így mindenféle rögzítés nélkül egyszerűen rá van rakva a nagyventire a szénszűrő. Ez a legolcsóbb PrimaKlima szűrő, talán ez az egy dolog az amit growshopban vettem.

Fényvisszaverés

A termesztő tér Solfelx fóliával van bélelve. Ez valami 5000Ft áron kapható 50m tekercsben a legtöbb tüzépen. Ugyan ez mylar néven 800Ft/m áron kapható growshopokban. Rögzítve fényvisszaverő ragasztószalaggal lett, ezt épületgépészeti boltokban lehet kapni 500Ft/tekercs áron. Eddig nem akart leesni, szerintem fasza.

Fény

cikk_html_3bce517bÉn 4db 55w-os Osram Dulux-L csövet és 70W piros ledet használtam idáig, illetve egy 250W-os nátriumlámpát. A csövek és a ledek egy bútorlapra lettek rögzítve, középen egy kivágott lyukon keresztül tud a levegő a venti felé távozni. A fénycsövek elvileg 10000h élettartamot tudnak, én a hatodik kör után vettem észre hozamcsökkenést. A ledekkel kapcsolatban nem tudok élettartammal kapcsolatban mást mondani mint amit a gyártó ír, 50000h Én 3x2700K és egy 6500K csövet használok. A ledek 700mA árammal vannak hajtva.

Vegetációs szakaszban egy 2700 és egy 6500K cső megy, virágzásra meg mellé minden.
A nátriumlámpát és az izzót vaterán vettem, a refi meg saját gyártmány elek tervei alapján. Izzót 3 kör után állítólag érdemes cserélni.

Közeg

cikk_html_7d5de857

GHS-WW klónok SoG-al aratáskor, tiszta kókuszban, 4x55W alatt. A cserepek 15cm szélesek.

Én szeretek kókusz és perlit keverékével dolgozni, de ha nincs elég közegem akkor felütöm bármivel ami épp van, mondjuk olcsó virágfölddel. A cél az, hogy bármennyi folyadékot ráönthessek, a felesleg gyorsan távozzon és a közeg a ráöntött folyadékmennyiségtől függetlenül levegős és könnyű legyen. 70-30% kókusz:perlit arány elérése a cél, de még sose próbáltam ehhez patikamérleget használni.

A kókuszt ki szoktam mosni használat előtt mert a legtöbb kókusz tartalmaz sót. Egyszerűen beoldom a téglát kalcium-nitrátos(2-4g/L) vízben, állni hagyom egy fél napot, majd beleteszem egy alul lyukas nagy vödörbe vagy a végleges cserépbe, azt a wc-be és átengedek rajta 3x-4x annyi vizet mint a feloldott kókusz térfogata. Ezután hozzákeverem a perlitet és kész.
Mivel a növények locsolásakor mindig 30-50%-al több vizet/tápoldatot öntök a közegre mint amit elnyel, ezért faragtam egy műanyag tálcát a cserepek alá amin keresztül a drén központilag összegyűlik a tálca alatt egy edényben. Tán ez a második képen elég jól látszik.

Ezt a drént lehet hasznosítani hígítva vagy hígítatlanul szoba vagy balkonnövényeken. Egyszerűbb így gyűjteni össze a feleslegessé vált tápoldatot mint cserépalátétekkel szuttyogni, kipakolni-bepakolni.

Táp

Én csak olyan közeget használok amiben nincs(kókusz, perlit, homok, sóder), vagy csak minimális (legolcsóbb virágföld, tőzeg) tápanyag van, így a szükséges összes tápanyagot én adom a növénynek és szükség esetén én vonom meg tőlük.

Greenmangojuice NLxDC

Greenmangojuice NLxDC

Ehhez olyan komplex műtrágyára van szükség ami az összes makro, mezo és mikro tápanyagokat tartalmazza. Ezt minden hidrokultúrás termesztésre használható komplex műtrágya tudja, szinte minden műtrágyagyártónak van ilyen terméke. Én a Ferticare IV-et (NPK 6-14-30)használom.

Ez por alakban zsákos(25kg) kiszerelésben kapható. Én 240-300g-ot oldok fel egy 1L-es palackban. Mikor olyan hangulatom van akkor adok mellé NPK 10-30-20 komplexet is 60g mennyiségben. Ez az „A” törzsoldatom. Tápozáskor egy ásványvizes palacknyi öntözővízhez ebből 4-5ml mennyiséget szoktam adni.

Mivel a hidrokult komplex tápok Ca tartalommal nem rendelkeznek valamilyen Ca oldatból vagy kalcium-nitrátból külön készíteni kell „B” törzsoldatot is. Én Kalcidolt használok az Mg tartalma miatt, de épp úgy jó a Kalcinol, a Fitohorm és a Damisol Ca oldata vagy simán kalcium-nitrát por alakban. 1-2dl/L dózisban készül a „B” törzsoldat és szintén 4-5ml mennyiséget adok az előbbi öntözővízhez.

Magyarul 4-5ml „A” + 4-5ml „B” törzsoldat 1,5L vízhez.

A 25kg-os zsák táp kb 16-20000Ft. A Ca oldat valahol 1000Ft alatt van literenként. Könnyen kiszámolható, hogy az 1L „A” törzsoldat kb 240Ft áron van literenként, a „B” törzsoldat pedig kb 100Ft/L. Ez intenzív tápozás esetén ebben a szekrényben kb egy körre elég.
340Ft/ kör tápra körönként. Nem tudom, hogy a growshopos tápcsaládok közt melyik a legolcsóbb és vajon jobb-e ennél.

Snazzy-JB LST 60cm belmagasságra OBI-s vödrökben

Snazzy-JB
LST 60cm belmagasságra OBI-s vödrökben

Locsolni cserépmérettől és növénymérettől függően szoktam. Kis cserepeket naponta, nagy (10L) cserepeket kétnaponta. Kis növényeket, klónokat, anyákat ritkán, arasznál nagyobb növényeket naponta. Egy viszont biztos, mindig a fenti tápoldattal és mindig jelentős túlfolyással.

Ph-t nem szoktam állítani. Ez elsősorban a lustaságomnak köszönhető, viszont bíztatok mindenkit a használatra. Egyaránt jó a salétromsav, a foszforsav és a citromsav. Használatukkor érdemes figyelembe venni a tápanyagtartalmukat.
Öntözővíznek kizárólag csapvizet használok. Nálam a csapvíz kb. 80mg Ca-t és 18mg Mg-ttartalmaz, ezt a “B” törzsoldat készítésekor és a végleges tápoldat készítésekor figyelembe veszem, ennek is köszönhető az, hogy 1dl Kalcidol elég a “B” törzsoldathoz.

Tréning

cikk_html_4beec44fA fénycsövek és a ledek nem adnak olyan erős fényt, ami egy természetes formával bíró növény alsóbb részeit is elérnék, így ennél a fénynél LST-zni szoktam. Gyökerezés után egyből hajlítom vízszintesbe a növényt és megpróbálom a cserép felett egyenletesen szétteríteni. Erre kenderzsinórt vagy lágy drótot használok. Miután a növény elérte a cserép széleit virágzásba kapcsolok és innentől a nyúlás végéig két-három naponta kötözöm az ágakat, metszem ami nem tetszik és folyamatosan szedem a nagy és útban lévő leveleket.
Valamikor a negyedik héten feloldom a növényt és feligazítom a legszebb ágakat, a kisebb hajtásokat kimetszem. Ha a főbuga lehajlik akkor hurkapálcikát szúrok mellé és feltámasztom.Szeretek LST-zni, folyamatos munkát ad, nem kell unatkozni az elején.
SoG-nál csak a kezdeti oldalágakat vágom le, ha esetleg ki akarnák nőlni a szekrényt olyankor megtördelem a szárat.

[Total: 29    Average: 3.7/5]
(Visited 8,030 times, 1 visits today)

14 thoughts on “Tüdő így termeszt

 1. Hello. Kérdésem lenne. Van egy 102x50x50 es szekrényem. Kb 7000 lumen van benne. Kicsirázott mag de én mint lelkes kertész először kis cserépbe ültettem majd nagyba most meg elvileg pont jó. Lassan nő. Az elején elbaltáztam valamit mert 2 levél jött a 2 sziklevélen kívül az egyik sárult. Szerencsére már tovább nőtt a többi levél egészséges. Most 13 napos a növényem de olyan mint ha nem nagyon akarnának nőni a levelek. Kicsit nőnek de inkább új leveleket hoz. Nem tudom hogy ez baj-e. Én nekem a termés nem fontos nem azért nevelem mert kell a termés hanem mert kihívás. De szeretném ha egészséges lenne pár fotó erejéig. Kérlek írd meg hogy ha tudod miért nem akar nőni a kcisike.

  • Szia
   Nem vagyok nagy termesztő, de épp’ most volt hasonló problémám és arra jutottam, hogy túllocsolás.

  • Igen. A kender rövidnappalos növény. 12 óra vagy rövidebb napi fényszakasz esetén levirágzik, ez után elhal. Ha 12 óránál hosszabb fényt kap naponta akkor vegetál.

 2. Köszi a választ!
  Eddig úgy értelmeztem az írásokat, hogy a világítással töltött idő csökkenése (pl. 18-ról 16ra) már elindítja a virágzást, de ha jól értem , el kell érnie nagyjából 12/12 közelébe, hogy ez bekövetkezzen?
  Az egy hetes palántáim közül az egyik fajtából kettőnek valami mutatkozik a levelein és fogalmam sincs mi lehet az. Vetnél rájuk egy pillantást?

  http://tinypic.com/r/2vdpvrq/9
  http://tinypic.com/r/m7gdi9/9

  Nem próbáltam még ezt a kókusz/perlit közeget se eddig. Tápból az előírt mennyiség felét, egyharmadát adtam az öntözővízhez, hesi coco táp, nem erős sztem.

 3. Nem lehet megmondani, hogy 16 oranal vagy 14 es felnel kezd viragozni a novenyed, mert ez erosen fajta- es fenotipusfuggo. Vegelj 24 oraval es ha viragoztatni akarsz, akkor kapcsolj 12-be, ennyi, nem kell bonyolitani es akkor nincs szenvedes, hogy miert viragzik/nem viragzik.

 4. Első ültetésemre készülök valaki segítsen legyenszives van ami kicsit zavaros 🙁

  Szóval csíráztatás után elültetem 70% kókusz – 30% perlit közegbe és amíg kicsi addig ritkábban locsolom (egy másik cikkben olvastam hogy amikor a közeg felső rétege már nem nedves akkor kell locsolni) 30-50%al több vizzel mint amennyit a közeg elnyel és amikor mar arasznyinál nagyobb a növény akkor naponta az A+B törzsoldattal kevert öntözővízzel vagy azzal csak akkor amikor már a végleges helyére kerül?

 5. Egy viszont biztos, mindig a fenti tápoldattal és mindig jelentős túlfolyással. Kókuszba nincsen semmi kakaó. (egy másik cikkben olvastam hogy amikor a közeg felső rétege már nem nedves akkor kell locsolni)- szerintem az más közegről szólt, ha jól tudom/csinálom a kókusz nem száradhat ki. Tanácsként ne Coco-zz első körben , meg amúgy se 😛 Válasz valami fain földkeveréket..(tipp)

 6. Sziasztok co-val szeretném felszerelni a helységemet szükségem lenne némi alaptudásra,hogy mennyi co-t adagoljak a helységembe van -e toxikus határ a lányokra nézve.Van-e erről valami átfogóbb cikketek mert erről az egy témáról nem találtam semmit.Van egy bolt ahol 40.000-ért ezt kapom.Az érdekelne hogy ezzel a szettel lehetne-e automatizálni hogy akkor is adagoljon amikor nemvagyok helyben?

  1 x CO2 Palack 2000g – utántölthető, csatlakozó menet W21,8×1/14″
  Utántölthető CO2 palack, acélból – 2000 g.
  1 x Levegőztető cső 4/6 mm – 3m
  Puha PVC levegőztető tömlő.

  1 x Nyomáscsökkentő CO2 szelep – 1 manométerrel W21,8×1/14″menet
  CO2 redukciós szelep 1 kijelzővel és W21,8×1/14″ menettel.
  1 x Porlasztókő 25 x 25 x 25 mm
  Levegőztető kő 25 x 25 x 25 mm, akvárium levegőztetésére.
  1 x Elektromágneses szelep CO2-re – AMAS
  Szelep a CO2-re – AMAS, elektromágneses.
  1 x CO2 tűszelep AMAS

  • Rusid !

   Ez a szett nagyon jó egy akváriumhoz !
   Növényekhez már kevésbé , mert tartalmaz olyat a csomag , amit csak az akvarisztikában tudnál hasznosítani !
   Igen , be tudod állítani .
   A mágnes szelep lényege , hogy egy időzítő kapcsoló segítségével lezárja a palackot , így abbol már széndioxid már nem fog távozni .
   Szerintem jobban jársz , ha a palackot külön megveszed .
   Ha a neten nézel , akkor 15000 körül van már 10 kilós , és nem kettő ..!
   Egy két kilós palack egy 400 literes növényes akváriumba kb 2-4 hétig elég .
   nem sok ,hidd el .
   A gáz mennyisége sok mindentől függ !
   PL: az adott helység , növények száma és hogy melyik ciklusban tartanak .
   Co2 csak vegetatív szakaszban ajánlott , palánta de főleg virágzás idején nem ajánlott !

 7. Egyébként szerintem jobban jársz , ha veszel a Wish-en co2 tablettát , 310 forint egy doboz 25/db
  Az beleteszed egy flakonba amiben kevés víz van , a kupakra meg fúrsz egy apró lyukat és a venti közelébe teszed , hogy szét fújja .
  két naponta ez bőven elég .
  No és persze olcsóbban is jössz ki !
  Vagy ha szereted a kémiát , akkor abban is tudok segíteni , mert otthon lévő pár forintos háztartási dolgokból is tudsz készíteni :)))

Vélemény, hozzászólás?